Godtgørelse af energiafgifter 2024

Der betales energiafgift og vandafgift til din leverandør, når du køber energiprodukter eller vand. Det er et ret omfattende lovgrundlag for afgifter, og reglerne er ikke altid lige lette at gå til. Men det er bestemt umagen værd at kigge ind i, om din virksomhed opnår de optimale fradrag for netop energiafgifter.

Klima og energi - afgifter og fradrag

 
 

Er du momsregistreret, kan du få fradrag for nogle af afgifterne, når du bruger energiprodukter eller vand til visse formål. Er du ikke momsregistreret, kan du ikke trække energiafgifter fra.

På din momsindberetning er der felter til fradrag for følgende afgifter: olie- og flaskegasafgift, elafgift, naturgas- og bygasafgift, kulafgift, CO2-afgift og vandafgift.

Hvis du kan få fradrag, skal du indberette energiafgifterne i den momsperiode, hvor du har fået fakturaen fra din leverandør.

Optimer dine muligheder for fradrag for Elafgifter, Olieafgifter, Energi- og vandafgifter 2024

Klima og energi - afgifter og fradrag

Ved årsskiftet 2023-2024 steg afgiften på diesel med 26 øre og 36 øre pr. liter på benzin - ekslusive moms vel at mærke. Generelt er energiafgifterne forhøjet med næsten 8% ved årsskiftet, og det har selvfølgelig betydning for dig, hvis virksomhed bruger meget olie eller naturgas, har en stor maskinpark og/eller mange biler.

Derudover er konceptet det samme som tidligere, idet du betaler energiafgift og vandafgift til din leverandør, når du køber energiprodukter som eksempelvis el, naturgas, olie eller vand. Momsregistrerede virksomheder kan få fradrag for nogle af disse afgifter, og det kigger vi nærmere på herunder.

Vandafgift

For vandafgift er satsen 6,37 kr./m3 for 2024.

Vandafgiften godtgøres med 100% i forhold til virksomhedens momsfradragsprocent uanset, hvad vandet er anvendt til.

Elafgift

Det er kun momsregistrerede virksomheder, der har mulighed for godtgørelse af af elafgift. Vær også opmærksom på, at hvis du både bruger el i forbindelse med momsfrit og momspligtigt salg, så kan du kun få fradrag for den del af elafgiften, der vedrører den momspligtige virksomhed. 

Hvis du alene skal fordele energiforbruget mellem privat og erhvervsmæssig anvendelse, behøver du imidlertid ikke fortage en måling, da fordelingen kan ske skønsmæssigt. Her er en tommelfingerregel, at en normal husstand i et parcelhus bruger op til 4.000 kWh om året til lys og husholdning.

Elafgiften i 2024 er 76,1 øre pr. kWh. Godtgørelsesatsen er 75,7 øre pr. kWh.

Særligt for liberale erhverv:

Liberale erhverv har tidligere kun være berettiget til at få godtgjort elafgiften af el anvendt til rumvarme, varmt vand og komfortkøling. Denne begrænsning er ophævet med virkning fra 1. januar 2023, og det betyder, at liberale erhverv kan få godtgjort elafgiften af resten af den anvendte el i virksomheden på lige fod og efter de samme regler som øvrige momspligtige virksomheder.

Ved overgangen til de nye regler skal virksomhederne huske at sikre sig, at alle betingelser for godtgørelse af elafgiften er opfyldt, hvilket eksempelvis betyder, at elafgiften kun godtgøres, hvis forbruget kan henføres til momspligtige aktiviteter. Det er også værd at bemærke, at hvis virksomhederne deler lokaler med andre, så vil der være en række opmærksomhedspunkter i forhold til lejekontraktens indhold og eventuelle fællesarealer.

Liberale erhverv omfatter bl.a. advokater, revisorer, arkitekter, mæglere, reklamebureauer og landinspektører.

Olie-/gasafgift

For godtgørelse af olie- og gasbrændsler til procesformål gælder følgende procentsats:

Olie- og gasbrændsler til procesformål
År20202021202220232024
Godtgørelsessats92,07 pct.92,14 pct.92,86 pct.92,95 pct.86,47 pct.

For godtgørelse af brændsler til proces i landbrugsvirksomheder m.v. gælder følgende procentsats:

Brændsler til proces i landbrugsvirksomheder m.v
År20202021202220232024
Godtgørelsessats98,2 pct. 98,4 pct.98,4 pct.98,4 pct.98,4 pct
 

Overskudsvarme

Benytter din virksomhed overskudsvarme fra egne kilder, og er det sat i system ved hjælp af særlige installationer, så skal du betale afgift af denne overskudsvarme. Det gælder naturligvis også, hvis du sælger den. Det sker rent praktisk ved, at godtgørelsen for energiafgiften nedsættes. Der betales afgift af kul, olie og gas, men der betales ikke afgift af overskudsvarme fra elektricitet.

Udnytter din virksomhed selv overskudsvarmen fra 1. april til 30. september, så skal I ikke betale afgift for denne periode. Sælges overskudsvarmen betales der afgift for hele året.

Afgiften er på 28,20 kroner i 2024 pr GigaJoule. Indgår din virksomhed i en såkaldt Energieffektiviseringsordning, så er afgiften af forbrug og salg 0 kroner. Du kan læse mere om Energieffektiviseringsordning for overskudsvarme (EFO) herunder.
Energieffektiviseringsordning for overskudsvarme (EFO).

 

Siden er senest opdateret 23. januar 2024

Mere om energiafgifter og øvrige afgifter

Uddybende og fyldestgørende juridisk information med afgørelser og domme.
E.A.4.6.1.5 Godtgørelse af energiafgifter

 
 
 

Få et unikt overblik over love, regler og retningslinjer på skatte- og afgiftsområdet.

Læs vores publikationer om skat, moms, skattefradrag, personalegoder, afgifter, repræsentation mm.

Dansk Revision - din lokale revisor i hele landet.

Energiafgifter 2024 - Elafgifter, Olieafgifter, Energi- og vandafgifter 2024 - overskudsvarme og fradrag for energi.